Foundation


Foundation

Följande text är hämtad från S*Dagdrivarn, källa Ulrika Olsson.


"Gör här ett försök att enkelt förklara begreppet foundation!

Börjar med en liknelse om hur en hundras startade: Med hamiltonstövare t ex så mönstrade man in hundar i rasen, när den skulle startas. Det fanns inga hundar registrerade som hamiltonstövare då, men herr Hamilton ville att det skulle finnas det.


Så han var ute i bygden och mönstrade de som dög. Och de som registrerades blev ”founders” för rasen. Om man sedan hade kommit på att man måste ta in en smålandsstövare 50 år senare, för att bredda avelsbasen lite. Då skulle den smålandsstövaren tillkomma som en ny founder för hamiltonstövaren.


Graderingen Top 2, 3 o 5 har inte med hur ”nära” de ligger utan hur ”vanliga” de är.

När det gäller MCO så kan man hitta den kompletta foundationlistan här!


När vi då kommer till Top2, Top3 och Top5 så är detta alltså de vanligast förekommande foundation-katterna inom MCO. De katter som räknas till Top5 är:


  •     Andy Katt of Heidi Ho
  •     Bridget Katt of Heidi Ho
  •     Dauphin de France of Tati-Tan
  •     Tatiana of Tati-Tan
  •     Whittemore Smokie Joe (or Smokie Joe of Whittemore)


När det gäller Top3 så är det förekomsten av de tre översta katterna på Top5 dvs. Andy katt of Heidi Ho, Bridget Katt of Heidi Ho samt Dauphin de France of Tati-Tan.


Top 2 handlar då följaktligen om förekomsten av de två översta i stamtavlan. Dvs. Andy Katt och Bridget Katt of Heidi Ho.


Noviserna är ju egentligen detsamma som ny foundation. Men observera att när vi pratar om foundation och utparning så är det inte nödvändigtvis samma sak!"