Rasstandard


Rasstandard

På rasklubben Maine Coon-kattens hemsida finns information och länkar till olika rasstandarder för maine coon. Inom olika förbund kan formuleringen av rasstandarden skilja sig för maine coon, men gemensamt för dem är att det är dessa standarder man som uppfödare har att sträva efter i sitt avelsarbete, oavsett förbundstillhörighet. Det svenska kattförbundet SVERAK är kopplat till det internationella raskattsförbundet FIFe (Fédération Internationale Féline).


Maine coon-kattens länkar till rasstandard...


Rasstandard enligt FIFe i text (pdf)...


Vill man istället se rasstandarden för CFA respektive TICA (amerikanska kattförbund) i bilder, återfinns dessa i Beth Hick's kompendier på nedanstående länk. Rekommenderas varmt!

Maine coon katten är en ras som i mitt tycke undergår en del raska typmässiga förändringar nu för tiden. Det är exempelvis inte sällan man ser katter med extrema öron eller djupt liggande ögon, och mer och mer fokus tycks hamna på storleken på katten. Det sistnämnda är kanske inte så konstigt med tanke på att Maine coon ofta omnämns som den största tamkatten, men tyvärr ser man ofta överviktiga katter eller exemplar där vikten överdrivs. Därför tycker jag personligen att det kan vara trevligt att då och då se på Maine coon katter som de såg ut förr, exempelvis från 70-talet och framåt. Då är följande länk på Pawpeds en bra källa! Eller, kanske ännu hellre, om man vill se hur de såg ut kring 1900-talet!