Kloner


Kloner

Följande text är hämtad från S*Dagdrivarn.


"Försöker här på ett enkelt sätt förklara det här med klonera, vad de är för något och hur de påverkar aveln. För att verkligen förstå, läs gärna ”Foundation” först.


År 1978 föddes en katt vid namn Heidi Ho Sonkey Bill , han var son och dubbel sonson till Andy och Bridget Katt of Heidi Ho. Hans far var son till dessa två och hans mors båda föräldrar var också avkommor till dessa två.


När han sen parades med Tanstaafl Polly Adeline skedde det otroliga att deras avkommor alla var lika som blåbär, nästan som om de vore klonade…


Så när vi idag pratar om klonerna, talar vi om sönerna och döttrarna till Sonkey och Polly. Innebörden av klonerna är att de användes om och om igen, eftersom deras avkommor blev katter av mycket hög show-kvalitet och verkligt bra storlek.


Många uppfödare beslutade att lite var bra men att mycket var bättre!

Trots att klonerna i sig inte hade särskilt hög inavelsgrad (9,4%), så linjeavlades det mycket med dem och deras avkommor.


Idag har många Maine Cooner stamtavlor med 35% kloner, ibland ända upp emot 50% kloner. Om du analyserar stamtavlor på dagens Maine Cooner så är det detta *speciella* par som är så vanligt förekommande i våra stamtavlor.


Klonerna inkluderar:

    Heidi Ho Annabel Lee of Tycoon

    Heidi Ho Aurora of MtKittery

    Heidi Ho Barnaby Katt

    Heidi Ho Camille of Calicoon

    Heidi Ho Canth of Tanstaafl

    Heidi Ho Coon Victoria

    Heidi Ho Just Plain Bill Katt

    Heidi Ho Justin Morgan Katt

    Heidi Ho Lady Arwen of Mary B

    Heidi Ho Lovey Mero of Meunerie

    Heidi Ho Molly Brown of Tanstaafl

    Heidi Ho Percival of Meunerie

    Heidi Ho Portius of Olde Farm

    Heidi Ho Rachel Adeline

    Heidi Ho Richard III of Charmalot

    Heidi Ho Sasquatch of Ktaadn

    Heidi Ho Wilyum of Ktaadn


Mer detaljerad information om dessa katter finns tillgänglig i Maine Coon databasen. Där finns också listat ytterligare avkommor ifrån varierande andra parningar av top fem katterna.


Och så var det ju det här med att tänka procent! Om du tänker dig att din katts stamtavla består av 100 katter = 100%. Om då din katt har säg 50% kloner i sin stamtavla så innebär ju det 50 katter, är du med? Detta innebär då att hälften av alla katter i din katts stamtavla härstammar ifrån samma syskonskara!


Om vi istället säger att din katt har 25% i kloner, så innebär ju detta att 25 av de 100 katterna är kloner. Alltså en fjärdedel av din katts stamtavla består av dessa 17 syskon i detta fall!"